Intervju med Ulrika Roslund Svensson

Föreläsningar, Kurser

 höst kommer Ulrika Roslund Svensson vid två tillfällen till Stenlunden hantverksbageri Ljungby. Föreläsning och workshop står på schemat. Den 25 oktober handlar det om att tälja skapistiska påminnelsefigurer och 15 november är skapistisk mönsterstickning i fokus.

Ulrika är en stor förebild och en fantastisk slöjdare. Hon tar sig ann livet i sin slöjd och lever som hon lär. Ulrika har bland annat gått på Stenebyskolan och läst Trähantverk Snickeri och kandidatprogrammet Ledarskap i Slöjd och Kulturhantverk vid Göteborgs Universitet. 
2019 gav hon ut boken “Skapistisk stickning”, en vacker bok full med inspiration och kunskap.

Efter några år med relativa ”vanliga” jobb, vad det nu är, har Ulrika meddelat att hon ska plocka upp slöjden och det egna företagandet.

Jag blir nyfiken på vad hon tar med sig från åren som gått och vad ser hon i slöjden framåt. Jag ställer mina frågor en solig dag under en digital intervju. Jag hade väldigt gärna hälsat på henne i hennes fantastiska stuga utanför Mariestad. Men om det är något pandemin lärt mig så är det att ibland får det digitala mötet duga.

Hur känns det att komma tillbaka till ditt eget slöjdande igen efter lite uppehåll? Vad ser du framemot?

Jag har inte tänkt så mycket på det, men är jätte pepp. Även om jag funderar på hur jag ska göra så känns det skönt att komma tillbaka till ett långsammare liv. Att kunna slöjda tre dagar i veckan och kunna stanna i slöjdprocessen med mer kontinuitet. Att få lov och möjlighet att hålla en tanke över en längre tid, kunna vrida och vända, det är lyx. Det är det negativa med att ha andra jobb, att ständigt behöva förhålla sig till tidsramar och en annan ekonomi. Så det blir skönt med mer egna ramar och fokus. Plus att med en anställning två dagar i veckan behöver jag själv inte ständigt var motorn i allt, som man ju behöver vara när man är egen.

Vad har du saknat och vad längtar du efter med slöjden?

Det jag mest saknat är att arbeta kvalitativt. I slöjden ryms i större utsträckning hela mig. Att knyta ihop frågor i det lilla och det stora och få fokusera på slöjdens storhet i klurigheter, forma och färg. Dess konst att minimera avtryck. Att arbeta med spill och avfall, sådant som inte kostar, varken för jorden eller plånboken. Att kunna leka inom givna begränsningar.

Vad ser du framåt i ditt eget slöjdande?

Tidigare har jag inte haft så mycket sammanhållen tid. Mindre tid ger mindre sak. Så jag ser framemot att kunna skala upp, göra större saker. Fokus kommer vara på trä och färskträ och nu efter mitt år i skolan kanske jag kommer ta in lösningar därifrån. Att som lärare snabbt få ihop något på grund av tidsbrist, en spik här och en spik där, är inget konstigt och tillsammans med slöjdens förfineri och detaljer kan det bli spännande. Testa på kontrasternas där emellan. Just nu känner jag att hållbarhet och slöjd är något jag är väldigt pepp på.

I texten om din föreläsning och workshop skriver du med slöjden som trogen bromskloss för ett hållbart liv. Hur tänker du kring det och hur får du det att funka?

Det funkar inte alltid. När en väljer en väg som inte är normativ blir en ständigt ifrågasatt av andra och av sig själv. Varför ska jag ta denna omväg? Det finns ju en snabbare lösning. Också när det kommer till ekonomi, är slöjden värt det? När jag började jobba som lärare föll jag någonstans huvudstupa in i verkligheten och blev förskräckt och insåg vilken annorlunda väg vi valt att gå. Och hur mycket folk jobbar och behöver konsumera för att orka. En vill till och med köpa sig lugn och ro, även jag kände stundtals så. Det motiverade mig mycket att ta upp slöjden igen.
Att ha slöjd som bromskloss har sitt pris. I dagens samhälle är det lätt att förväxla behov och begär. Speciellt när omgivningen är så entonig, då faller man lätt in det. Då är slöjden bra att återkomma till.

Vad är kärnan i ditt slöjdande?

Jag har ett stort beroende av utrymme. Det finns ju en egoistisk sida med det. Men slöjden ger mig det utrymmet. Jag kan skapa och formulera något jag tror på. Parallellt med det är det glädjen i att forma och måla. Slöjden kan följa med mig och anpassas vart jag än är. Nu har jag mer tid för slöjden och då hoppas jag även att jag orkar ge utrymme åt mer intellektuella delar.

Vad har du lärt dig under åren som gått och vad tar du med dig in i din nya fas?

Jag har insett att jag tycker det är kul att hålla workshops. Jag har ju nu jobbat med 14 mellanstadieklasser och tror att jag med det blivit en vassare pedagog. Så jag ser fram emot att möta deltagare som nu valt att vara där av egen fri vilja! (vilken gåva till mig!) Från mitt uppehåll från slöjden har jag insett kompromissernas nödvändighet. Alla uppdrag ser olika ut och har olika syften. Jag behöver tid i verkstan och jag behöver träffa andra och prata om slöjdens kvalitéer för att må bra.

Vad drömmer du om just nu?

Jag drömmer om regn! Allt jag planterat, förutom aubergine och gurka, går under! Så regn till mina plantor.
Sen drömmer jag om bin och att tillverka polska bikupor. Vackra trästatyer där bina flyger in och ut genom magen! Jag är just nu på min släktgård och här finns det många olika typer av bikupor. Så jag går runt och funderar på hur bin kan tänkas vilja ha det.

 

Läs mer om de kommande workshoptillfällena via länkar nedan:

25 oktober – Tälj skapistiska påminnelsefigurer >> 

15 november – Skapistisk mönsterstickning >>

Kajsa Horner
Hemslöjdskonsulent 
kajsa@hemslojdenkronoberg.se